Hoppa till sidans innehåll

Förare och följare

04 SEP 2015 12:52
Inför höstterminen har vi i Crazy Stepz gjort det möjligt att själv välja dansroll vid kursanmälan. Du kan alltså välja om du vill utveckla din dans som förare eller följare oavsett vilket kön du har.
  • Uppdaterad: 15 OKT 2017 10:01

Du kan även välja att gå samma kurs flera gånger men med annan dansroll. Om du sett fram emot att gå Bugg Fortsättning, som vi på grund av brist på instruktörer tyvärr inte kan erbjuda i höst, rekommenderar vi starkt att gå Bugg Grund igen, men med ombytt dansroll. Då kommer du vara väl förberedd inför fortsättningskursen till våren. Att lära sig både föra och följa är ett sätt att utveckla sin dans till helt nya höjder. Att förstå båda sidor gör dig till en bättre dansare, oavsett vilken dansroll du väljer att utveckla mest. 

Nedan förklarar vi vad de två dansrollerna innebär:

Förare: Den i dansparet som leder, dvs för. Traditionellt ansett som mannens roll i paret. Som förare har du huvudansvaret för att planera dansen och anpassa den väl till musiken. Ditt kommando gör att rätt sak händer vid rätt tillfälle. Du ger utrymme till den du för och gör det möjligt för er att glänsa ihop.

Följare: Den i dansparet som följer. Traditionellt ansett som kvinnans roll i paret. Följarens roll är att agera på förarens kommandon och göra dansen så elegant som möjligt. Som följare lyssnar du med hela kroppen. Du gör dig öppen och mottaglig för att ledas i dansen. Det är dina utsmyckningar som blir pricken över i:et i er dans.

För att det inte ska bli rörigt på kurserna kommer våra instruktörer börja använda orden förare/följare istället för tjejer/killar när de undervisar. Även om de kommer göra sitt yttersta för att använda begreppen förare/följare när de instruerar kommer det ibland hända att den gamla terminologin herrar/damer eller killar/tjejer slinker igenom. Gamla vanor är svåra att bryta och vi ber er ha överseende med detta. Om instruktörerna råkar säga herrar/killar menar de alltså alla förare och med damer/tjejer syftar de på alla följare, oavsett kön.

Under kurserna byter vi danspartner flera gånger per kurstillfälle så att alla förare får träna med alla följare. Syftet med detta är att alla ska utveckla sin dans så mycket som möjligt. Varje förare och följare är unik i sin dans och ju fler du övar med desto bättre blir du på att föra tydligt eller följa uppmärksamt. Ifall du trots detta skulle känna dig obekväm med att dansa med en viss partner hanterar du det genom att artigt avböja och stå över den dansen. Ingen kommer tvinga dig att dansa med en viss partner, men vi rekommenderar att dra nytta av alla tillfällen till dans och träning som erbjuds.

Skribent: Jon Widén

Crazy Stepz är medlemmar i:
 
Totalt antal besökare:
Totalt antal besökare denna månad:

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkanSwish_300x300_budskap1

Postadress:
Föreningen Crazy Stepz - Danssport
Box 2007
37102 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info